Thursday, July 26, 2007

И Това Е Любов, Може Би

Той беше висшист и лесно разгадаем егоист. Карикатурно пестелив. Единствен син в семейството. Умен, работлив, услужлив и, може да се каже, умерено саможив. Уважаваше много парите и трудно се разделяше с тях. Своето боготвореше и се стараеше да го увеличи. Уважаваше чуждото и ако му беше поверено не посягаше на него. Даже напротив, гледаше да го съхрани. Беше възпитан да помага. Ставаше за приятел. Следваше известното английско правило, че домът е неговата крепост и това го правеше домошар. Толкова задълба в следването на това правило, че то му изигра лоша шега и провали първата му любов.
След като живяха щастливо няколко години, обградени от вниманието на неговите родители и прародители, на съпругата му домът й се видя тесен. Птичката излетя от гнездото, за да търси нови хоризонти. Последва разочарование от брака, дълга пауза на самота и амбициозно търсене на основание за утвърждаването на собственото аз. Въпреки слабостите му, които не бяха трудни за откриване от близки и познати, той беше отговорен, честен и по своемо чувствителен. Накратко, както казваше баба ми, добро момче, но много мнителен и доста придирчив. Увлечен в търсенето на професионална изява и материално благополучие и той, както и много други, си мислеше, че бидейки сам бързо и лесно ще ги постигне. Дълги години тази заблуда го държеше, но изглежда самотата надделя и тя се появи. Любовта отново пламна, но вече съпътствана с опита, компромисите и разума на средната възраст.
Тя беше среднистка, добродушна до глупост и работлива. Изкарваше добри пари. Занаята й позволяваше да работи и в чужбина. Там беше натрупала малко долари, които я правеха финансово независима и равностойна като партньор. За тяхната любов отначало парите не бяха мотив, а средство. В резултат валутата веднага беше употребена за битовизми, които направиха живота им по – добър, удобен и извор на самочувствие. Беше щастлива да направи новия си дом по – уютен и красив. Макар той да не беше неин и да живееше без сключен брак, любовта й беше всеотдайна, без задни мисли и сметки. Тя интуитивно усещаше, че позакъснялата любов на нейната възраст можеше да бъде като нож с две остриета и да й донесе както радости, така и големи разочарования. Въпреки това изцяло се отдаде на нея, сякаш за да потвърди отдавна известната истина, че любовта е сляпа. Имаше обаче една сянка, която все повече се промъкваше в техните взаимотношения. Комлексът, че не е достатъчно образована се проявяваше. Духовната неравностойност на връзката все повече се настаняваше във взаимотношенията между тях. Въпреки че в ергенския му дом веднага се почувства нежното присъствие и уюта, създаден от жена, след няколко години щастие това вече се оказа недостатъчно. Все повече те нямаха за какво да си говорят и да обсъждат на вечеря, а когато започнаха и разправиите за пари нещата тръгнаха на лошо. Дойдоха и обвиненията, че тя тайно помага с малкото останали долари на свои роднини, както и че вниманието й основно е насочено към тях.
Там, където започнеха разправиите за пари и роднини, нещата в семействата или между живеещите заедно не стояха никак добре. Възникването на подобни дразги все пак беше преодолимо, но когато мъжът или жената почувстват, че вече не са на първа позиция в сърцето на любимия, веднага търсеха утеха на друго място. С такова оправдание за себе си, а и за пред другите, той си намери нова любов, а старата - се прибра в родния си дом. С право или не, но ударът за нея беше жесток, не само защото беше изоставена, но и защото се чувстваше като изпуснала последния влак към щастието. За да се откъсне от нерадостното си битие и след като се увери, че той е заживял щастливо с новата си любима, тя замина отново на гурбет в чужбина.
Както често става в живота, не всичко ново е хубаво, както и не всичко старо е за изхвърляне. Очевидно новата жена в неговия живот беше по – пресметлива и не толкова всеотдайна, защото този път той беше този, когото поканиха да се оттегли. Себичността и егоизмът, както и трудно прикриваното желание да разполага с чуждото, а своето да счита за неприкосновено и само негово, за пореден път промениха живота му.
Междувременно, увлечен в бурни страсти, той отново беше останал не само сам, но също така и без работа, както и без неговата крепост - жилището. Толкова много болезнени удари, за толкова кратко време не би могъл да понесе всеки, но той ги преживя, воден от силната любов към себе си и уверен в силите си.
Житейската основа под краката му се беше сериозно поразклатила. В търсенето на изход, той си спомни за нея и отново почувства прилив на силна любов. Стъпил здраво на това усещане, той веднага я издири, уверен повече в нейните, а не в своите чувства. Както по – късно стана известно, беше й поискал две неща - да се завърне веднага след изтичане на договора и да живее в нейното малко жилище, за да я чака, изпълнен с любов. Както е добре известно, силната любов не познава прегради.
Тя веднага се беше съгласила и започнала да брои дните до своето завръщане. В същото време той като кадърно и амбициозно момче си беше намерил нова хубава работа и успя да възвърне поразклатеното си самочувствие, като бързо забрави за силните страсти, на които се беше отдал. В очакването тя да се прибере от чужбина и с пресметливостта на сметачна машина започна да крои планове за бъдещето, като много сериозно място в тях заеха очакваните от нея валутни приходи.
И така, ден след ден дойде и заветната дата на нейното завръщане. Със сериозен вид и леко виновна усмивка, изпълнен с вълнение и с голям букет цветя, той дочака момента на нейното появяване в залата за посрещачи на аерогарата. Така добре се владееше, че по вида и поведението му не можеше да се открие и сянка на някакво притеснение или проява на гузна съвест. Напротив, с чувство на контролиращ положението мъж пристъпи, силно я прегърна и целуна, сякаш нищо неприятно не се беше случвало между тях.
Идилията обаче не продължи много дълго. Още по пътя към нейното, вече тяхно апартаментче, където щяха да живеят занапред, последва въпросът с колко пари се завръща. Вътрешно подготвена, макар и да не й се искаше, тя го излъга. Отговори му за наличието на една чувствително по – малка сума от тази , която беше успяла да спести в действителност. Беше толкова убедителна в отговора си, че той, въпреки зле прикритото разочарование повярва. Излъга го, защото вече имаше едно на ум, а и никак не й се искаше въпросът за парите отново да застане между тях. За нея нямаше съмнение, че разговорът на тази тема беше отложен, все пак предстоеше да се отпразнува нейното завръщане и новото начало. Оставаше да я занимава мисълта, че по – нататък може би щеше да го изненада и да помогне в закупуването на една хубава кола - втора употреба.
А колите бяха неговата страст. За повече нямаше възможност и както беше подразбрала, това би го удовлетворило, поне в началото. Трудно, но все още успешно, той потискаше желанията си за нещо повече, давайки си сметка, че беше само на държавна служба. Вътрешнатна борба между желанието за пари, имоти и други материални придобивки и старанието да бъде честен го раздвояваше и тормозеше. Знаеше, че ако си позволеше да се изкуши и да пристъпи тази граница, всичките му живи и мъртви родители нямаше да му простят, а той ги обичаше наистина много. Изблиците на нервност обаче, все по – често го спохождаха, а отдушника за тях, естествено беше тя.
Така за него се заредиха дни на работа и занимания около семейството. Желанието му да стане богат не го напускаше, макар че погледнато отстрани, той никак не беше беден.
Всеки искаше да стане богат и в това нямаше нищо лошо. С препродажби на дребно обаче и с държавна служба, от която нищо и никой не зависеше, толкова богат, колкото му се искаше, не се ставаше.
На нея оставаха домакинството и упреците, че не може да си намери работа, сякаш у нас, това е нещо много лесно. Често я спохождаха и чувства повече на съмнения, отколкото на вяра, че всичко ще бъде както е било в началото. Тя вече беше разбрала, че щастието е като птица, което ту идва, ту отлита и за него трябва да се бориш. Очите й излъчваха една странна смесица от желание, търпение и най - вече примирение. Тъй като не знаеше как, а и не можеше, за страничния наблюдател беше очевидно, че тя беше избрала тактиката на пасивната съпротива и чакаше нещо да се случи. Какво точно, не знаеше. Казваше си да става, каквото ще става и живееше ден за ден. Не си представяше бъдещето на техния съвместен живот, но и не се опитваше да си го изясни. Целият й вид показваше, че все пак искрено се надяваше повече да не се повтарят неприятните неща от миналото. Дано!
Какво да се прави - и това е любов. Сигурно...

4 comments:

BenJito said...

Tova za men ne e liubov..

Vladura said...

Bro, ima6 pravo, nqkak pove4e bie na strah za zareje6 tozi koito po edin ili na4in te naranqva, za6toto ne znae kakvo 6te stane utre! A, ako znaehme nqma6e da ni e interesno da jiveem! I da, tova za men ne e liubov!

Anonymous said...

m da i az taka mislq, 4e tova ne e lubov vypreki 4e 4ovek se u4i ot gre6kite si,no pyk i vylka kozinata si meni, no nrava ne.

Succubus said...

V tazi istoriq ima ne6to tolkova tyjno, kolkoto i pou4itelno. qsno stava, 4e parite vyrtqt sveta za 4oveka, nezavisimo ot vyzrastta, misleneto, socialniq status. No pou4itelnoto e,4e vse pak lubov moje da ima, dori da ne e na ravni na4ala i pri dvamata partniori. Za men tova sy6to e lubov.. kum parite, kum straha, kum doma i po skoro e edna vqra, v ne6to po dobro, v ne6to blizko i mnogo dale4no. I vse pak lubovta za tqh dvamata vse o6te st6tetsvuva :))))